Mit takar a natív fejlesztés

Van egy jó ötleted, vagy a céges érdekek szolgálják, hogy mobil appot kellene készíteni. Már az ajánlati kérésekre jövő válaszokban találkozhatunk a natív fejlesztés kifejezéssel, amiről sokan nem tudják mit is takar. Ebben próbálunk most segítséget adni.

A mobil eszközök eltérő operációs rendszerrel rendelkeznek, két fő tábor az Android és az Apple iOS. Mindkét rendszernek megvan a maga erőssége és gyengesége. Az Android JAVA alapú az Apple iOS pedig C nyelvre épül. Erről talán elég ennyit tudni,  mindkét rendszer egyedi és más-más megoldásokat alkalmaz.

A két nagy mobil oprendszer egyedi megoldásokat alkalmaz, ezért egyedi fejlesztői környezetben lehet rájuk fejleszteni. Ezt az egyedi, gyártó környezetben történő fejlesztés által előállított bináris futtatható app készítését nevezzük natív fejlesztésnek.

A natív fejlesztés egyetlen hátránya, hogy költséges. Az oka borzasztó egyezerű, mindkét platformra meg kell írni a kódokat külön-külön. Tehát  két fejlesztőnek kell dolgoznia, hogy mindkét platformon futhasson az app.

Létezik azonban egy úgynevezett keresztplatformos megoldás, ahol egy forráskód alapján kerül kigenerálásra az Android és iOS bináris futtatható app.

Ez utóbbi megoldás költséghatékony, de a végeredmény, vagyis maga az applikáció futási teljesítménye jóval alul múlja a natív kód sebességét. Illetve azért még itt megjegyezném, hogy előfordulnak olyan funkciók, melyek rendszerenként eltérő fejlesztést igényelnek, nos ezeket nem nagyon tudja lekezelni, lekövetni a keresztplatformos.

Vállalati környezetben, ügyviteli rendszer fejlesztésénél mindenképp előnyösebb lehet a keresztplatformos megoldás, még kereskedelmi forgalomba szánt alkalmazásoknál nem ajánlott.